Vi beviljar projektbidrag till privatpersoner och arbetsgrupper som utför projekt inom kultur och utbildning. Bidraget är avsett för arbete i projekt under en period på 1–4 månader. Alla sökande ska ha en anknytning till det svenska i Finland.
Är du författare eller vill söka bidrag för att skriva? Läs då detta: https://www.kulturfonden.fi/2023/11/07/vem-kan-soka-och-fa-stipendium-for-att-skriva-bocker/
Vad är en bra ansökan?
Tänk alltid på att besvara frågorna Vem, Vad, Hur, Varför och När i din ansökan.
Längden på ansökan är inte avgörande – en lång ansökan som saknar svar på någon av de här centrala frågorna är inte bättre än en kort och tydlig ansökan.
Försök formulera dig så tydligt som möjligt. Be gärna någon annan läsa ansökan innan du skickar in den, och be dem om respons.
Läs mer här:
https://www.kulturfonden.fi/2019/11/13/gor-en-projektplan-och-en-projektansokan/
https://www.kulturfonden.fi/2023/11/07/vem-kan-soka-och-fa-stipendium-for-att-skriva-bocker/
Var noggrann när du gör upp budgeten till ansökan. Budgeten måste vara i balans (inte gå med vinst eller förlust) och vara realistisk för det du vill göra. Se gärna vår budgetskola för privatpersoner på Youtube: https://www.youtube.com/watch?v=XC4uZAbdtbI.
Du kan också läsa mer om budget och övriga ekonomiska frågor här LÄNK TILL NY TEXT
Vad ska jag inte ansöka om bidrag för?
Det finns en del saker som Kulturfonden inte kan eller vill bevilja det här bidraget till. Var därför noga med att din ansökan inte enbart gäller något av nedanstående:
- anskaffning av utrustning, material eller programlicenser
- översättning av litteratur
- egenutgivning av litteratur
- projekt inom film och media – se Bidrag för film och medieproduktion https://konstsamfundet.fi/stipendier/film/
- social- och hälsovård eller rehabilitering
- finansiering av studier
Det är tillåtet att ha kostnader för material eller utrustning som kommer behövas i projektet med i projektets budget och även att använda bidraget för sådana utgifter – men anskaffningar kan inte vara enda syftet med projektet.
Läs mer här:
https://www.kulturfonden.fi/2020/11/05/beviljar-vi-bidrag-for-anskaffningar/
https://www.kulturfonden.fi/2023/11/07/vem-kan-soka-och-fa-stipendium-for-att-skriva-bocker/
Vad innebär det att vara en arbetsgrupp?
Om ni är flera personer som ska samarbeta kring ett projekt rekommenderar vi att ni ansöker som arbetsgrupp. Det innebär att ett eventuellt bidrag beviljas åt er alla tillsammans, och ni anhåller gemensamt om utbetalning.
För att söka som arbetsgrupp måste ni registrera ett nytt användarkonto som grupp. Ni kan inte använda någons personliga användarkonto. Gruppens konto kan bara användas för en (1) ansökan. Om ni ofta samarbetar rekommenderar vi därför att ni grundar en förening.
Alternativet till att söka som arbetsgrupp är att en av er ansöker om bidraget och sedan anlitar de andra i projektet, mot faktura eller skattekort. Det är inte tillåtet att direkt fördela bidraget vidare inom gruppen om det är beviljat till bara en av er.
Läs mer här: https://www.kulturfonden.fi/2019/09/20/las-det-har-om-du-arbetar-i-grupp/
Arbetsprov och cv
Det är obligatoriskt att bifoga arbetsprov och cv till ansökan. Om någondera saknas eller är bristfällig kan ansökan inte bedömas.
Ett arbetsprov kan vara ett exempel på något liknande arbete som du gjort tidigare, som gör det möjligt för dem som läser ansökan att bedöma om du har vad som krävs för att genomföra det projekt du ansöker om bidrag för. Vänligen observera att enbart länkar till recensioner eller artiklar om dina tidigare projekt inte räcker som enda arbetsprov.
Se här för närmare instruktioner om hur arbetsprover ska bifogas: https://www.kulturfonden.fi/2021/10/26/vad-galler-for-arbetsprov/.
Läs mer om hur du gör ett bra cv här: https://www.kulturfonden.fi/2023/11/07/behovs-cv-som-bilaga-till-ansokan/