Vi beviljar projektbidrag till professionella konstnärer. Bidraget är avsett för arbete i projekt och kan sökas för belopp som motsvarar arbete i 1-4 månader. Alla sökande ska ha en anknytning till det svenska i Finland.
Läs vår definition av professionell konstnär här.
Om du inte är professionell kan du inte söka det här bidraget.
Är du författare eller vill söka bidrag för att skriva? Läs då särskilt detta.
Titta gärna på vårt pinfärska webbseminarium som riktar sig till konstnärer som ska söka projektbidrag eller arbetsstipendium.
Hur stor summa kan man ansöka om?
Det finns ingen fast beloppsgräns för projektbidrag, men vi rekommenderar att du söker en summa som motsvarar arbete i 1-4 månader och övriga projektkostnader. För att räkna ut vad som är en rimlig summa per månad kan du utgå från nivån på Kulturfondens arbetsstipendium eller något annat som är lämpligt för din bransch.
Vad är en bra ansökan?
I din ansökan ska du alltid besvara följande frågor:
- vem
- vad
- hur
- varför och
- när?
Längden på ansökan är inte avgörande – en lång ansökan som saknar svar på någon av de här centrala frågorna är inte bättre än en kort och tydlig ansökan.
Försök formulera dig så tydligt som möjligt. Be gärna någon annan läsa ansökan innan du skickar in den, och be dem om respons.
Läs mer om hur du gör en bra ansökan här.
Läs mer om vem som kan få stipendium för att skriva böcker.
Var noggrann när du gör upp budgeten till ansökan. Budgeten måste vara i balans (inte gå med vinst eller förlust) och vara realistisk för det du vill göra. Se gärna vår budgetskola för privatpersoner på Youtube.
Du kan också läsa mer om budget och övriga ekonomiska frågor här.
Vad ska jag inte ansöka om bidrag för?
Det finns en del saker som Kulturfonden inte kan eller vill bevilja det här bidraget till. Var därför noga med att din ansökan inte enbart gäller något av nedanstående:
- anskaffning av utrustning, material eller programlicenser
- översättning av litteratur
- egenutgivning av litteratur
- projekt inom film och media – se Bidrag för film och medieproduktion
- social- och hälsovård eller rehabilitering – Systrarna Standertskjölds rehabiliteringsstipendium
- finansiering av studier
Det är tillåtet att ha kostnader för material eller utrustning som kommer behövas i projektet med i projektets budget och även att använda bidraget för sådana utgifter – men anskaffningar kan inte vara enda syftet med projektet.
Vad innebär det att vara en arbetsgrupp?
Om ni är flera konstnärer som ska samarbeta kring ett projekt rekommenderar vi att ni ansöker som arbetsgrupp. Det innebär att ett eventuellt bidrag beviljas åt er alla tillsammans, och ni anhåller gemensamt om utbetalning.
För att söka som arbetsgrupp måste ni registrera ett nytt användarkonto som grupp. Ni kan inte använda någons personliga användarkonto. Gruppens konto kan bara användas för en (1) ansökan. Om ni ofta samarbetar rekommenderar vi därför att ni grundar en förening.
Alternativet till att söka som arbetsgrupp är att en av er ansöker om bidraget och sedan anlitar de andra i projektet, mot faktura eller skattekort. Det är inte tillåtet att direkt fördela bidraget vidare inom gruppen om det är beviljat till bara en av er.
Arbetsprov och cv
Det är obligatoriskt att bifoga arbetsprov och cv till ansökan. Om någondera saknas eller är bristfällig kan ansökan inte bedömas.
Se här för närmare instruktioner om hur arbetsprover ska bifogas.
Vänligen observera att enbart länkar till recensioner eller artiklar om dina tidigare projekt inte räcker som enda arbetsprov.
Vad är skillnaden mellan projektbidrag och arbetsstipendium?
Projektbidrag (denna bidragsform) är avsett för ett specifikt projekt med en tydlig början och ett slut – arbetet med en bok, utställning, teateruppsättning eller motsvarande helhet. Bidraget kan användas för projektkostnader och egen arbetstid.
I en projektansökan ska du utöver projektplanen också redogöra för vilka kostnader, till exempel hyror, material och teknik, projektet medför. Du ska också kunna redovisa kostnaderna efter avslutat projekt. Oftast är konstnärens egen arbetstid den största enskilda kostnaden i en projektbudget.
OBS! Vi beviljar bidrag för enskilda projekt inom film och media (manusarbete, konceptutveckling, produktion) i samarbete med Konstsamfundet. Ansökningstiderna är februari och september.
Läs mer om filmstöd på Konstsamfundets hemsida.
Ett arbetsstipendium är ett stipendium för konstnärligt arbete på heltid i 1–3 år.
Arbetsplanen för ett arbetsstipendium kan omfatta ett stort projekt eller flera mindre. Stipendiet är avsett för levnadskostnader.
Kan jag göra flera ansökningar? Kan jag också söka arbetsstipendium?
Vi har ingen formell begränsning för hur många ansökningar om projektbidrag du kan göra. Vi rekommenderar ändå att du fokuserar på ett projekt. Många projektansökningar under samma år kan ge ett oprofessionellt intryck.
Det går bra att göra en ansökan om arbetsstipendium och även ansöka om ett projektbidrag. Observera att du bara kan göra en ansökan om arbetsstipendium.