Vi erbjuder årligen en praktikantplats vid Finsk-norsk kulturinstitut i Oslo. Ansökningstiden är 15-30 september.
Målgrupp
Praktikplatsen passar särskilt studerande inom kulturproduktion och humanistiska vetenskaper, i synnerhet inom konsthistoria, media och kommunikation.
Språkkrav
Svenska som modersmål eller studiespråk. Därtill förmåga att kommunicera på finska och engelska. Kunskaper i norska eller ett av de samiska språken är en fördel, men inget krav.
Arbetsuppgifter
Finsk-norsk kulturinstitutt (FINNO) främjar samarbete, dialog och mobilitet mellan professionella finska och norska konstnärer och kulturaktörer. Verksamheten omfattar projekt- och programarbete (till exempel evenemang för allmänheten och/eller professionella) och främjande av nätverkande mellan yrkesverksamma inom kultursektorn.
Praktikantens arbetsuppgifter omfattar:
- deltagande i institutets programplanering och programproduktion
- olika kommunikationsuppgifter: innehållsproduktion och planering av kommunikation för institutets kanaler (nyhetsbrev, webbplats och sociala medier) tillsammans med övrig personal
- kontorsuppgifter
Arbetsuppgifterna anpassas till praktikantens kompetens och intressen.
Institutet förväntar sig att du tar initiativ, har samarbetsförmåga och är beredd att ta dig an olika arbetsuppgifter. De förväntar sig även att du kan arbeta självständigt. Kunskaper om det finska kultur- och konstfältet samt erfarenhet av kommunikation och koordinering av kulturprojekt räknas som meriter. Institutet värdesätter ett visuellt öga och erfarenhet av bild- och textredigeringsprogram samt publiceringsverktyg (Adobe, Canva, Mailchimp, WordPress).
Praktikantens arbete är av stor betydelse för ett litet kulturinstitut och de värdesätter dina kunskaper och åsikter. Din praktikplats kommer att ge dig en rik erfarenhet av kulturutbyte och internationellt samarbete. Institutets verksamhetsområde omfattar Norge, Finland och Sápmi. Man samarbetar också med Finlands ambassad och European Union National Institutes for Culture (EUNIC) -nätverket.
Praktikperiod
12 månader, 1.1 – 31.12 (11 månader praktikstipendium och en ledig stipendiefri månad enligt överenskommelse). Arbetsuppgifter på kvällstid och på veckoslut kan förekomma.
Stipendiebelopp
1 800 euro/månad, totalt 19 800 euro. Praktikanten betalar hyra, försäkring och resor till och från praktikorten.
Bostad
Praktikanten söker själv sin bostad, men institutet kan hjälpa till med tips och information.
Övrig information
Institutet värdesätter mångfald på arbetsplatsen och välkomnar sökande från olika bakgrunder, inklusive olika åldrar, kön, språk, kulturer och andra minoritetsgrupper. Om du vill kan du berätta om din bakgrund i ansökan. All information som du lämnar kommer att behandlas konfidentiellt. Institutets kontor är i byggnadens högsta våning och tyvärr finns det ingen hiss.
Ansök
Lämna in din ansökan mellan den 15 och 30 september.
Du gör din ansökan elektroniskt i Kulturfondens ansökningssystem. Du kan ansöka om högst två praktikplatser och gör i så fall två separata ansökningar.
Skriv din ansökan på svenska.
Kriterier
Du kan söka praktikstipendier om du
- har svenska som modersmål eller studiespråk,
- är heltidsstuderande vid ett universitet eller en högskola eller har utexaminerats från en sådan under det senaste året och
- är finsk medborgare eller fast bosatt i Finland.
Besked om beslut
Till praktikplatsen intervjuas cirka tre sökande. Intervjuerna hålls i Helsingfors eller på distans. Tidpunkten meddelas senare. I intervjuerna deltar en representant för praktikorganisationen och en representant för antingen Finlands kultur- och vetenskapsinstitut eller Svenska kulturfonden.
Alla sökande får besked inom cirka sex veckor.
Redovisning
Efter din praktikperiod lämnar du in en slutredovisning till Kulturfonden.
Noggrannare information
http://instagram.com/finnokultur
Sofia Simelius
sofia.simelius(at)instituutit.fi,
praktikkoordinator vid Finlands kultur- och vetenskapsinstitut
Allmän information om kultur- och vetenskapsinstituten hittar du på insituutit.fi och https://www.facebook.com/instituutit.