Vi beviljar finansiering för vetenskaplig forskning inom humaniora, pedagogik, samhällsvetenskaper, ekonomi och naturvetenskaper.
Hur vet jag om mitt forskningsprojekt passar Kulturfondens ändamål?
Om projektet gäller forskning inom pedagogik, humaniora, samhällsvetenskaper eller ekonomi måste forskningsämnet ha relevans för det svenska i Finland för att vi ska kunna bevilja finansiering. Det är dessa vetenskapsgrenar som ligger närmast Kulturfondens ändamål, som är att främja och stödja utbildning, kultur, konst, vetenskap och forskning samt samhällsservice som gynnar det svenska i Finland.
Bidrag inom de naturvetenskapliga ämnesområdena beviljas ur våra specialfonder. Ur dem beviljar vi enligt donatorernas vilja finansiering till framför allt medicin, fysik, biologi och teknik, men också forskning inom andra naturvetenskapliga grenar kan få finansiering. Universitetet, högskolan, forskningsinstitutet eller forskargruppen måste ha en koppling till det svenska i Finland för att vi ska kunna bevilja bidrag till naturvetenskaplig forskning.
Kan jag söka forskningsfinansiering som privatperson eller medlem av en arbetsgrupp?
Vi beviljar enbart finansiering för vetenskapliga forskningsprojekt till universitet, högskolor och forskningsinstitut, inte till privatpersoner eller arbetsgrupper.
Det finns flera orsaker till vår linjedragning:
Social hållbarhet är viktigt för oss. Vi vill därför att organisationerna tar ett arbetsgivaransvar och betalar lön åt forskare, doktorander och andra personer som anställs inom projektet och ger dem de förmåner som ingår i ett anställningsförhållande. De personer som ska avlönas med bidrag från Kulturfonden och universitetet/högskolan/forskningsinstitutet ska sinsemellan avtala om lönen och anställningsförhållandet. Kulturfonden har inga riktlinjer för detta.
Vi tror att det är bra för både forskningsresultaten och välmåendet om alla som anställs inom projektet ingår i ett kollegialt sammanhang. Att bevilja finansiering till universitet, högskolor och andra organisationer som bedriver forskning, och inte till forskare som privatpersoner, är ett av våra sätt att se bidra till en sådan kultur.
Då vår finansiering går via organisationernas ekonomihantering gör vi det lättare för stora organisationer, som universitet och högskolor, att ha en helhetsbild av forskningen vid olika fakulteter och institutioner.
Observera att det inte är tillåtet för den organisation som beviljas forskningsfinansiering från Kulturfonden att betala ut vårt bidrag i form av stipendier.
Hur gör jag för att ansöka i universitetets, högskolans eller forskningsinstitutets namn?
Organisationer som universitet, högskolor och forskningsinstitut har ofta många konton i Kulturfondens ansökningssystem. Om du är ansvarsperson för en ny ansökan kan du välja att använda ett redan existerande konto eller skapa ett nytt.
Ofta skapar forskningsledaren ett konto i organisationens namn med sig själv som kontaktperson. Ett eventuellt bidrag betalas då in på organisationens bankkonto, inte på forskningsledarens.
Vissa organisationer väljer också att skicka in alla sina ansökningar via samma konto i ansökningssystemet. Då kommer alla meddelanden från systemet, t.ex. påminnelser om rekvisition och redovisning, att skickas till den e-postadress som har angivits för detta konto.
Hur långa forskningsprojekt kan få finansiering?
Vi kan bevilja finansiering för maximalt tre år. Det går också att ansöka om finansiering för projektets inledningsfas och sedan återkomma med en ny ansökan.
Hur ser tidtabellen för ansökan ut?
Ansökningstiden för bidrag för vetenskaplig forskning är 1-30.11. Beskeden skickas i slutet av mars till den mejladress som finns i sökandeprofilen.
Ni har ett år på er att lyfta ett beviljat bidrag. Bidrag för ettåriga projekt ska redovisas inom ett år räknat från datumet då bidraget betalats ut. För fleråriga projekt brukar vi sätta redovisningsdeadline 6 månader efter projektets slutdatum, men datumet kan flyttas vid behov.
Hur lång kan forskningsplanen vara?
Vi har inte begränsat antalet sidor för forskningsplanen som du bifogar till din ansökan, men tänk på att våra sakkunniga har många ansökningar att läsa och är tacksamma om du uttrycker dig kort och koncist.
Måste min forskningsplan vara på svenska?
Nej. Vi föredrar att du skriver på svenska, men du kan också bifoga en forskningsplan på finska eller engelska till din ansökan.
Måste vi ha annan finansiering än den vi ansöker om nu?
Att ni också vänt er till andra finansiärer ses alltid som ett plus. Att universitetet, högskolan eller forskningsinstitutet bidrar med en egen andel i budgeten är också viktigt. Anställdas arbetstid kan räknas in i den egna finansieringsandelen.
Hur ska vi budgetera för anställningar inom forskningsprojekt?
Kostnaderna för ett projekt där de personer som anställs inom projektet anställs med lön blir naturligtvis högre än om personerna skulle få stipendium. Därför godkänner vi att man inkluderar lönebikostnader samt overheadkostnader på högst 20 procent i budgeten när man ansöker om forskningsfinansiering från Kulturfonden.
Doktorander kan ansöka om personliga doktorandstipendier från Kulturfonden, men det går också att ansöka om finansiering för att anställa en doktorand inom ett vetenskapligt forskningsprojekt. Observera att doktoranden som anställs med finansiering från Kulturfonden måste vara antagen till ett doktorandprogram.
Ett hurdant cv ska man bifoga till ansökan?
I ansökningsblanketten frågar vi efter forskningsledarens cv. Följ gärna modellen som finns på Forskningsetiska delegationens webbsidor.
Måste man ha ett ORCID-nummer?
Vi frågar efter ORCID-nummer i ansökningsblanketten, men det är inte obligatoriskt att svara på frågan.
Vad är Forskning.fi?
Forskning.fi (tidigare Datalagret för forskningsinformation) drivs av undervisnings- och kulturministeriet. Tjänsten samlar information om publikationer, dokumentation, forskare och forskningsprojekt från olika källor och gör den tillgänglig för fältet.
På Forskning.fi samlas uppgifter om finansieringsbeslut från privata och offentliga finansiärer. Där syns bland annat vilken person eller organisation som fått finansiering, den beviljade summan, projektets namn, en beskrivning av projektet samt vem finansiären är och hur finansieringen utlystes.
I vår ansökningsblankett skriver du in de uppgifter om projektet som ska publiceras på Forskning.fi, om projektet beviljas finansiering.
Kan vi ansöka om finansiering för utrustning?
Vanligtvis beviljar vi inte finansiering för teknik och annan utrustning, men ibland har vi gjort undantag. Ta kontakt med våra ombudsmän om du har frågor kring detta.
Kan vi ha med resekostnader i ansökan?
Nej. Vi har en bidragsform för privatpersoner och en för grupper där forskare och doktorander kan få bidrag för att till exempel åka på vetenskapliga konferenser. Dessa bidrag kan man söka året runt och vi skickar svar inom några veckor.
Voinko hakea rahoitusta suomenkielisellä hakemuksella?
Hakulomakkeemme on saatavilla ainoastaan ruotsinkielisenä, mutta voit tarpeen vaatiessa vastata kysymyksiin myös suomeksi. Muistathan, että voimme myöntää rahoitusta vain tutkimukselle, joka liittyy ruotsin kieleen suomalaisessa kontekstissa?
Can I Write My Application in English?
The application form is only available in Swedish, but you can write your answers in English. Please note, that we can only grant funding for research connected to the Swedish language in Finland.
Här kan du läsa tips från våra sakkunniga inom den akademiska samfundet om hur man skriver en bra ansökan om forskningsfinansiering.
Se gärna vår informationsvideo för mer information.