Eleverna i Karleby Teaterskola delar drömmen om att en dag få stå på de stora scenerna. Tillsammans med dramainstruktören Viktoria Viiand utforskar de teater som uttryckssätt och lär sig samtidigt mer om sig själva.
– Goddag, vad jobbar du med?
– Hur står det till?
– Hur mycket tjänar du per år?
Eleverna i Karleby Teaterskola får den här kvällen öva på den stora scenen. De går runt i cirklar och låtsas vara föräldrar och hittar på spontana hälsningsfraser.
– Bra! Ni låter ju nästan som riktiga vuxna, säger dramainstruktören Viktoria Viiand.
Övningen är en del av vårterminens program som så småningom ska utmynna i en pjäs.
– Vi jobbar mycket med improvisation och tankeresor. För att kunna gestalta en annan person behöver du först gå in i dig själv och fundera på vilka egna uttryck och känslor du behöver få utlopp för. Precis som musik eller bildkonst är också teater en uttrycksform, säger Viiand.
”Jag gillar att klä ut mig”
Teaterskolan är en del av Karleby Ungdomsförenings verksamhet vid föreningshuset Jungsborg. Här får eleverna samtidigt en glimt av den ”riktiga” teatervärlden. Medan de övar vuxenrepliker granskar två scentekniker att ljuset fungerar inför nästa föreställning av den årliga nyårsrevyn.
För att kunna gestalta en annan person behöver du först gå in i dig själv och fundera på vilka egna uttryck och känslor du behöver få utlopp för. Precis som musik eller bildkonst är också teater en uttrycksform
– Jag hoppas att jag snart ska få vara med i revyn. Det ser roligt ut, säger 14-åriga Siri Ahlskog.
Precis som många andra i hennes ålder drömmer hon om att få stå i rampljuset och bli känd. Men innan dess gäller det att få de egna replikerna att sitta. Kompisen Felix Mäkynen har ett knep:
– Jag brukar öva innan jag går och lägger mig. Det som fungerar bäst är att inte bara läsa replikerna utan att samtidigt använda kroppen och gestikulera. Då fastnar de bättre.
Felix är fotbollskillen som ville ha en ny hobby. Han har alltid gillat cosplay* och när hans skola satte upp pjäsen Skönheten och Odjuret fick han spela Odjuret.
– Jag märkte direkt att jag tyckte om att stå på scenen. Det är roligt att klä ut sig och testa olika personligheter. Skådespelare är absolut ett jobb som jag kan tänka mig i framtiden, säger han.
Anrikt teaterhus
Teaterskolans övningslokal ligger på källarvåningen. På väggarna hänger mörka sammetsgardiner och trägolvet har målats svart. Utanför hänger reklamaffischer för tidigare revyer och på hyllorna trängs gammal rekvisita – overaller, klänningar, smycken och en rödvit boll som antagligen har tjänstgjort som flugsvamp. De långa korridorerna och den stora scenen är en del av Viiands barndom.
– Jag är så gott som uppvuxen här i Jungsborg och har teatern i blodet, via min mamma och hennes släkt. En av mina mostrar undervisade i teaterkonst redan på 1960-talet och det var hon som invigde mig i teatervärlden. Redan som barn fick jag hänga med bakom kulisserna och prova prinsessklänningar.
Viiand ställer stolarna i en ring och eleverna börjar improvisera.
– Det jag gillar med teater är att man får låtsas vara någon annan, säger Ahlskog.
Hon spelar Cecilia, en privilegierad lattemamma som gärna lyfter fram sin karriär som modell. Felix spelar Micke Mös, vd för dejtingappen Tinder och rikast i stan. De och några andra bildar ett föräldragäng som råkar ut för något av det värsta som kan hända – att deras barn kidnappas på väg till ett scoutläger.
Det jag gillar med teater är att man får låtsas vara någon annan
En egen skräckhistoria
– Det hela började med en ruskig skräckhistoria om några bortförda barn. Till slut hade vi en så
spännande berättelse att vi valde att göra den till ett manus, säger Viiand.
Övningen fortsätter med en tankelek:
– Föreställ er att det är morgon, dagen innan era barn kidnappas. Hur är stämningen hemma hos er, hur ser era morgonrutiner ut och hände något speciellt den morgonen?
Eleverna blundar och föreställer sig. Sedan får de berätta, en efter en. Steg för steg byggs karaktärerna upp.
I teaterskolan ingår också allt från röstteknik till mimik och kroppsspråk. Under året har teatergruppen haft besök av en röstcoach och fått prova på stage fighting.
Ingen rampfeber
Just nu ekar det tomt i den stora salen i Jungsborg, men redan till våren kommer eleverna att
få stå på scenen, inför publik.
– Det känns pirrigt, men samtidigt spännande. Jag är inte rädd för att göra fel – publiken vet ju
inte hur det var tänkt, säger Mäkynen.
Glömda repliker skrämmer varken honom eller Siri.
– I så fall är det bara att improvisera, precis som vi lärt oss!
Karleby UF
- Ungdomsföreningen grundades år 1894. Verksamheten består av teater, teaterskola, barnteaterklubb, dans, körverksamhet, konserter och kurser. I år deltar 14 elever i teaterskolan, de flesta har varit med sedan starten 2021. Föreningshuset Jungsborg, som ligger strax utanför Karleby centrum, är byggt 1909 och är en viktig samlingspunkt för de svenskspråkiga Karlebyborna.
- Kulturfonden har finansierat bland annat revyer och teaterskola, med cirka 20 000 euro per år samt bidragit med sammanlagt cirka 16 000 euro för föreningshusrenovering.
*Cosplay är en hobby där utövarna klär ut sig till en specifik rollfigur, vanligen inspirerad av science fiction, manga, datorspel eller fantasyfilmer. Cosplay kommer från engelskans costume play och myntades i Japan år 1984. Källor: Wikipedia och föreningen Pääkaupunkiseudun Cosplay.
Text: Sonja Finholm
Bild: Linda Tallroth-Paananen
Dela artikel på