Vi beviljar arbetsstipendier för konstnärligt arbete i 1–3 år till professionella konstnärer mellan 18–68 år. Läs här hur vi definierar professionell konstnär.
Se också gärna vårt webbseminarium för arbetsstipendiater (2023), som behandlar hur du hanterar både din ekonomi och ditt välmående under en stipendieperiod.
Här hittar du ett pinfärskt webbseminarium från oktober 2024, som riktar sig till konstnärer som ska ansöka om arbetsstipendium eller projektbidrag.
Stipendieperioden
När du får svar på din ansökan om arbetsstipendium i mitten av mars har du 12 månader på dig att inleda stipendieperioden. Arbetet ska alltså inledas senast i april året efter att du har fått beskedet. Var beredd på att använda stipendiet under en sammanhängande period. Avbrott i utbetalningarna beviljas endast undantagsvis.
Vi beviljar uppskov med användningen av arbetsstipendier endast om du har särskilda skäl (t.ex. sjukdom, föräldraledighet.) Att ett annat stipendium först behöver användas upp är inte ett godtagbart skäl till uppskov.
Vad är en bra ansökan?
Det viktigaste i ansökan är din arbetsplan. Den ska beskriva vad du vill få möjlighet att skapa, utforska och utveckla under stipendieperioden. Punkterna nedan är sådant som våra sakkunniga ofta anmärker på eller vill se mer information om i ansökan:
- Var tydlig med dina målsättningar; vad blir det konkreta resultatet av stipendieperioden?
- Bedöm din tidsanvändning realistiskt. Ett arbetsstipendium är på minst ett år. Om ditt arbete kan genomföras på mindre än ett år ska du istället söka ett projektbidrag.
- Var tydlig och distinkt; undvik att inbegripa för många olika saker i din arbetsplan. Det kan ge ett oseriöst och splittrat intryck.
- Beskriv hur seriösa dina planer är. Berätta om dina förlagskontrakt eller avtal om galleriplats, utställningstid eller residens. Du behöver däremot inte bifoga kontrakt eller avtal till din ansökan.
- Berätta om dina planer på samarbeten med andra konstnärer eller institutioner. Bedöm hur sannolikt det är att samarbetet förverkligas.
- Bifoga ett uppdaterat cv som ger oss en tydlig bild av vad du gjort hittills.
- Kom ihåg dina arbetsprov – de hjälper våra sakkunniga att bedöma om din arbetsplan är realistisk.
Till skillnad från en ansökan om projektbidrag innehåller en ansökan om arbetsstipendium ingen budget. Du behöver alltså inte redogöra för dina utgifter i ansökan.
Kan jag ha med studier/fortbildning/residensvistelser i ansökan?
Ett arbetsstipendium ska inte finansiera studier eller omfattande fortbildning. Vi kan göra undantag för korta kurser som stöder det övriga arbetet under stipendieperioden. Vi godkänner också residensvistelser under en stipendieperiod.
Att ansöka om flerårigt arbetsstipendium
Du lämnar in bara en ansökan om arbetsstipendium och använder samma ansökningsblankett oberoende av om du söker ett ettårigt och flerårigt stipendium. I början av blanketten väljer du hur många år du ansöker om. Välj den längsta period du är intresserad av. Du kan få stipendium för en kortare period än du ansökt om, men inte för en längre. Om din ansökan förordas tar de sakkunniga ställning till stipendieperiodens längd.
Vi beviljar endast ett fåtal två- eller treåriga arbetsstipendier. För att våra sakkunniga ska anse att en flerårig period är motiverad måste arbetsplanen vara välgjord och tydligt omfatta hela stipendieperioden. Om du är osäker på att din arbetsplan räcker för flera år rekommenderar vi att du istället gör en stark ansökan om ett ettårigt stipendium.
Du kan ansöka om och beviljas ettårigt arbetsstipendium flera år i följd, men högst tre år. Om du har haft ett tvåårigt stipendium och lämnar in en ny ansökan direkt när stipendieperioden slutar kan du beviljas högst ett år till.
Arbetsprov, cv och rekommendationer
Det är obligatoriskt att bifoga arbetsprov och cv till ansökan. Om någondera saknas eller är bristfällig kan ansökan inte bedömas.
Läs mer om arbetsprov och hur de ska bifogas här.
Vänligen observera att enbart länkar till recensioner eller artiklar om dina tidigare projekt inte räcker som enda arbetsprov.
Läs mer om hur du gör ett bra cv här.
Du ska också bifoga rekommendation av 1–2 personer till din ansökan. Du kan antingen ladda upp daterade och undertecknade rekommendationsbrev eller använda vårt ansökningssystem för att be om rekommendationerna. Rekommendationerna måste lämnas in senast i mitten av december. Kontrollera det exakta datumet i ansökningsblanketten.
Om du använder systemet i ansökningsblanketten för att be om rekommendationer får du ett mejl när rekommendationen har sänts in. Du kan också logga in i ansökningssystemet och kontrollera om rekommendationen sänts in.
Arbetsstipendium och andra stipendier
Du kan ansöka om både arbetsstipendium och projektbidrag från Kulturfonden, men bara beviljas någondera.
Arbetsstipendium från Kulturfonden kan kombineras med
- projektbidrag från andra finansiärer än Kulturfonden
- projektbidrag som har beviljats till en arbetsgrupp du är medlem i (även bidrag från Kulturfonden)
Vänligen notera Skatteförvaltningens inkomstgränser via www.skatt.fi.
Arbetsstipendium från Kulturfonden kan inte kombineras med
- arbets- eller konstnärsstipendium (helår) för motsvarande period från en annan finansiär
- projektbidrag som beviljats till dig personligen av Kulturfonden
Om du efter att du lämnat in din ansökan till Kulturfonden beviljas ett stipendium för samma tidsperiod av en annan finansiär ska du meddela oss detta, så arkiverar vi din ansökan.
Att kombinera arbetsstipendium och avlönat arbete
Ett arbetsstipendium är avsett för konstnärligt arbete på heltid under en sammanhängande period. Du kan kombinera stipendiet med kortare avlönade eller arvoderade uppdrag (max 10 h/vecka eller 25 procent av heltid under ett år).
Om du under stipendieperioden tar emot ett arbete på mer än 25 procent av heltid ska du meddela oss. Vi avbryter då stipendieutbetalningarna så du inte blir tvungen att återbetala stipendiet.
Beskattning och försäkring
Ett arbetsstipendium är skattefritt förutsatt att du under stipendieperioden inte har sammanlagda inkomster som överskrider det årliga skattefria beloppet. Om du under stipendieperioden har ett avlönat arbete eller uppdrag påverkar det sannolikt beskattningen. Kolla det årliga skattefria beloppet på www.skatt.fi.
Alla arbetsstipendiater som bor i Finland ska försäkras via LPA/Mela.
Läs mer här:
Läs mer om beskattning av arbetsstipendier.
Läs mer om utbetalning av arbetsstipendier.
Läs mer om obligatorisk pensions- och olycksfallsförsäkring för arbetsstipendiater.
Vanliga orsaker till avslag
De flesta som ansöker om arbetsstipendium får tyvärr avslag på sin ansökan. Den allra vanligaste orsaken är att konkurrensen från andra sökande var för hård, men det kan förstås också bero på något annat.