Finlandsinstitutet i Stockholm, Sverige

Vi erbjuder årligen en praktikantplats vid Finlandsinstitutet i Stockholm. Ansökningstiden är 15-30 mars.

Observera att informationen nedan huvudsakligen är enligt ansökningstiden 2024. Vi uppdaterar sidan inför nästa ansökningstid i mars 2025.

Målgrupp

Praktikplatsen passar studerande inom kulturproduktion, kommunikation eller humanistiska och samhällsvetenskaper.

Språkkrav

Svenska som modersmål eller studiespråk. Därtill förmåga att kommunicera på finska och engelska.

Arbetsuppgifter

Vi erbjuder en attraktiv praktikplats i hjärtat av Stockholm med omväxlande arbetsuppgifter och möjlighet att få unik erfarenhet av evenemangsproduktion, kommunikation och dialog mellan Sverige och Finland. Du blir en viktig kugge i kulturutbytet mellan Sverige och Finland. Praktikanten medverkar aktivt i institutets kommunikationsverksamhet och marknadsföring i sociala medier, samt är en länk till finlandssvenskt kulturliv. Praktikanten deltar i planering och genomförande av evenemang, såsom författarbesök, konserter, utställningar, samhällsseminarier, filmvisningar och digitala evenemang. Till arbetet hör även uppgifter av administrativ karaktär och kundbetjäning, kommunikation med institutets samarbetspartners, och att assistera institutets personal.

Kännedom om och intresse för kultur- och samhällsfrågor räknas som en fördel. God kännedom om sociala medier är en förutsättning, liksom grundläggande kunskaper i någon grafisk programvara så som InDesign, Canva eller Photoshop. Kunskaper i WordPress och enklare videoredigering är en fördel. Därtill är erfarenhet av evenemangsproduktion, kommunikation och pedagogisk verksamhet en merit. Arbetsuppgifter kvällstid och på veckoslut förekommer.

Övrig information

Finlandsinstitutet i Stockholm presenterar finländskt kultur- och samhällsliv i Sverige, stöder den sverigefinländska minoritetens språk och kultur, samt fördjupar de bilaterala kontakterna mellan Sverige och Finland. Institutet har ett eget bibliotek och galleriutrymme. Institutet främjar jämlikhet och mångfald i sitt arbete såväl internt som inom programverksamheten.

Praktikperiod

12 månader 1.8 – 31.7 (11 månader praktikstipendium och en ledig stipendiefri månad enligt överenskommelse)

Stipendiebelopp

1 600 euro/månad, totalt 17 60 euro. Praktikanten betalar hyra, försäkring och resor till och från Stockholm. Institutet bidrar med ett lunchkort motsvarande ett värde av 2100 SEK per månad.

Bostad

Praktikanten söker själv sin bostad, men institutet kan hjälpa till med tips och information.

Ansök

Lämna in din ansökan mellan den 15 och 30 mars.

Du gör din ansökan elektroniskt i Kulturfondens ansökningssystem. Du kan ansöka om högst två praktikplatser och gör i så fall två separata ansökningar.

Skriv din ansökan på svenska.

Kriterier

Du kan söka praktikstipendier om du

  • har svenska som modersmål eller studiespråk,
  • är heltidsstuderande vid ett universitet eller en högskola eller har utexaminerats från en sådan under det senaste året och
  • är finsk medborgare eller fast bosatt i Finland.

Besked om beslut

Till praktikplatsen intervjuas cirka tre sökande. Intervjuerna hålls i Helsingfors eller på distans. Tidpunkten meddelas senare. I intervjuerna deltar en representant för praktikorganisationen och en representant för antingen Finlands kultur- och vetenskapsinstitut.

Alla sökande får besked inom cirka sex veckor.

Redovisning

Efter din praktikperiod lämnar du in en slutredovisning till Kulturfonden.

Noggrannare information

www.finlandsinstitutet.se/sv

Sofia Simelius
sofia.simelius(at)instituutit.fi
praktikkoordinator vid Finlands kultur- och vetenskapsinstitut

Allmän information om kultur- och vetenskapsinstituten hittar du på insituutit.fi och https://www.facebook.com/instituutit.