Vi erbjuder årligen en praktikantplats vid Finlandsinstitutet i Budapest. Ansökningstiden är 15-30 mars.
Observera att informationen nedan huvudsakligen är enligt ansökningstiden 2024. Vi uppdaterar sidan inför nästa ansökningstid i mars 2025.
Målgrupp
Praktikplatsen passar studerande eller nyligen utexaminerade inom samhällsvetenskap, humanistiska vetenskaper, kultur- och eventproduktion eller kommunikation.
Språkkrav
Svenska som modersmål eller studiespråk. Därtill finska och goda kunskaper i engelska. Kunskaper i ungerska är en fördel men inget krav. Arbetsspråket är finska och engelska.
Arbetsuppgifter
Deltagande i institutets projektverksamhet och kommunikation i samarbete med och under ledning av institutets direktör och producenter. God kännedom om sociala medier är till nytta. Praktikanten ansvarar helt eller delvis för planeringen och genomförandet av ett projekt med stöd av institutets personal. Praktikanten upprätthåller också kontakt med finlandssvenska och nordiska aktörer, och ansvarar för resebidragsprogrammet TelepART. Arbetsuppgifterna kräver ett allmänt intresse för kultur och gärna samhällsfrågor. Erfarenhet av eventproduktion och projektbaserat arbete är till fördel men inget krav. Av praktikanten krävs initiativförmåga och självständighet. FinnAgoras verksamhet syftar till att sprida kunskap om finländska och nordiska värderingar i allmänhet och minoritetsfrågor och humanism i synnerhet i Ungern och dess närområden. Arbetsuppgifter kvällstid och på veckoslut kan förekomma.
Övrig information
Aktuella projekt under hösten 2024 för praktikanten är planering och genomförande av språkcaféer, deltagande i internationella samarbetsprojekt som mobilitetsprogrammet pARTir samt i större projekt som finska filmdagarna. Om du har några frågor gällande arbetsuppgifterna kan du mejla Rebecka Vilhonen, rebecka.vilhonen@finnagora.hu.
Praktikperiod
12 månader 1.8 – 31.7 (11 månader praktikstipendium och en ledig stipendiefri månad enligt överenskommelse)
Stipendiebelopp
1 300 euro/månad, totalt 14 300 euro. Praktikanten betalar hyra, försäkring och resor till och från praktikorten. Institutet bidrar med månadsbiljett till kollektivtrafiken.
Bostad
Institutet hjälper vid behov praktikanten med att söka bostad.
Ansök
Lämna in din ansökan mellan den 15 och 30 mars.
Du gör din ansökan elektroniskt i Kulturfondens ansökningssystem. Du kan ansöka om högst två praktikplatser och gör i så fall två separata ansökningar.
Skriv din ansökan på svenska.
Kriterier
Du kan söka praktikstipendier om du
- har svenska som modersmål eller studiespråk,
- är heltidsstuderande vid ett universitet eller en högskola eller har utexaminerats från en sådan under det senaste året och
- är finsk medborgare eller fast bosatt i Finland.
Besked om beslut
Till praktikplatsen intervjuas cirka tre sökande. Intervjuerna hålls i Helsingfors eller på distans. Tidpunkten meddelas senare. I intervjuerna deltar en representant för praktikorganisationen och en representant för antingen Finlands kultur- och vetenskapsinstitut.
Alla sökande får besked inom cirka sex veckor.
Redovisning
Efter din praktikperiod lämnar du in en slutredovisning till Kulturfonden.
Noggrannare information
Sofia Simelius
sofia.simelius(at)instituutit.fi
praktikkoordinator vid Finlands kultur- och vetenskapsinstitut
Allmän information om kultur- och vetenskapsinstituten hittar du på insituutit.fi och https://www.facebook.com/instituutit.