Finlandsinstitutet i Berlin, Tyskland

Vi erbjuder årligen en praktikantplats vid Finlandsinstitutet i Berlin. Ansökningstiden är 15-30 mars.

Observera att informationen nedan är enligt ansökningstiden 2024. Vi uppdaterar sidan inför nästa ansökningstid i mars 2025.

Målgrupp

Praktikplatsen passar för studerande inom humaniora, samhällsvetenskap, kulturproduktion, pedagogik, marknadsföring eller media.

Språkkrav

Svenska som modersmål eller studiespråk. Därtill finska och goda kunskaper i tyska. I ansökan till Finlandsinstitutet i Berlin ska ingå ett motivationsbrev på tyska (max. en A4).

Arbetsuppgifter

Uppgifter i anslutning till projekt inom kultur och vetenskap, sociala medier och teman med finlandssvensk koppling. Förutom vissa uppgifter som sköts självständigt (bl.a. vidareutvecklingen av institutets kommunikation i sociala medier och dagliga kontorsrutiner) deltar praktikanten enligt intresse och erfarenhet i institutets övriga verksamhet, som i programplanering och i evenemang på institutet. Praktikanten ansvarar för resebidragsprogrammet TelepART tillsammans med institutets programansvariga. Praktikperioden rymmer i viss mån också arbetsuppgifter under kvällstid.

Övrig information

Finlandsinstitutets centrala uppgift är att föra samman experter från tyskspråkiga Europa och Finland och därmed främja långvariga samarbetsförhållanden och den tysk-finländska dialogen. Institutets utrymmen på Berlin-Mitte, Friedrichstrasse 153 a är tillgänglighetsanpassade. Institutet ser gärna ansökningar med stor diversitet. Observera att en sökande till praktikplatsen i Berlin inte kan vara bosatt i Tyskland före praktikens början.

Praktikperiod

Praktikperiod 12 månader, 1.9 – 30.8 (11 månader praktikstipendium och en ledig stipendiefri månad enligt överenskommelse).

Stipendiebelopp

1 400 euro/månad, totalt 15 400 euro. Praktikanten betalar hyra, försäkring och resor till och från Berlin.

Bostad

Praktikanten söker själv sin bostad, men institutet kan hjälpa till med tips och information.

Ansök

Lämna in din ansökan mellan den 15 och 30 mars.

Du gör din ansökan elektroniskt i Kulturfondens ansökningssystem. Du kan ansöka om högst två praktikplatser och gör i så fall två separata ansökningar.

Skriv din ansökan på svenska.

Kriterier

Du kan söka praktikstipendier om du

  • har svenska som modersmål eller studiespråk,
  • är heltidsstuderande vid ett universitet eller en högskola eller har utexaminerats från en sådan under det senaste året och
  • är finsk medborgare eller fast bosatt i Finland.

Besked om beslut

Till praktikplatsen intervjuas cirka tre sökande. Intervjuerna hålls i Helsingfors eller på distans. Tidpunkten meddelas senare. I intervjuerna deltar en representant för praktikorganisationen och en representant för antingen Finlands kultur- och vetenskapsinstitut.

Alla sökande får besked inom cirka sex veckor.

Redovisning

Efter din praktikperiod lämnar du in en slutredovisning till Kulturfonden.

Noggrannare information

www.finnland-institut.de

Sofia Simelius
sofia.simelius(at)instituutit.fi,
praktikkoordinator vid Finlands kultur- och vetenskapsinstitut

Allmän information om kultur- och vetenskapsinstituten hittar du på insituutit.fi och https://www.facebook.com/instituutit.