Finlands institut i Tallinn, Estland

Vi erbjuder årligen en praktikantplats vid Finlands institut i Tallinn. Ansökningstiden är 15-30 september.

Målgrupp

Praktikplatsen passar studerande inom humanistiska vetenskaper, kulturproduktion, kommunikation eller media.

Språkkrav

Svenska som modersmål eller studiespråk. Därtill finska och engelska. Kunskaper i estniska är en fördel, men inget krav.

Arbetsuppgifter

Deltagande i projekt- och informationsverksamhet och i planering och genomförande av evenemang. Praktikanten upprätthåller också kontakten med det finlandssvenska kulturfältet. Övriga uppgifter utformas enligt praktikantens intresse och erfarenheter. Erfarenhet av evenemangsproduktion är en fördel, liksom kännedom om samhället samt konst- och kulturfältet i Finland. Mångsidiga datorkunskaper anses också som en fördel. Arbetsuppgifter kvällstid och på veckoslut kan förekomma.

Övrig information

Finlands institut i Estland fördjupar och utvecklar de bilaterala kontakterna mellan Estland och Finland. Syftet är att rikta verksamheten ännu mera mot skolbarn och unga. Praktikanten deltar bland annat i att ordna språkklubbar, assisterar med kommunikation och deltar i institutets kulturproduktion. Skolbesök är en del av institutets arbete och praktikantens uppgifter. Praktikanten stöder den programansvarige i arbetet med TelepART och det kulturella mobilitetsprogrammet pARTir. Kunskaper i kommunikation ses som en fördel. Praktikanten har möjlighet ta del av de estlandsfinska kollektivens aktiviteter och skapa kontakter och projekt med den estlandssvenska minoriteten. Det är även möjligt att bygga upp självständiga projekt kring praktikantens egna styrkeområden. Institutets arbetsspråk är finska, estniska och engelska.

Praktikperiod

12 månader, 1.1 – 31.12 (11 månader praktikstipendium och en ledig stipendiefri månad enligt överenskommelse)

Stipendiebelopp

1 300 euro/månad. Praktikanten betalar hyra och försäkring. Institutet betalar en resa till och från praktikorten. Institutet bidrar därtill med 50 procent av eventuella utgifter för en språkkurs i estniska.

Bostad

Praktikanten ordnar själv sin bostad, men institutet kan hjälpa till med tips och information.

Ansök

Lämna in din ansökan mellan den 15 och 30 september.

Du gör din ansökan elektroniskt i Kulturfondens ansökningssystem. Du kan ansöka om högst två praktikplatser och gör i så fall två separata ansökningar.

Skriv din ansökan på svenska.

Kriterier

Du kan söka praktikstipendier om du

  • har svenska som modersmål eller studiespråk,
  • är heltidsstuderande vid ett universitet eller en högskola eller har utexaminerats från en sådan under det senaste året och
  • är finsk medborgare eller fast bosatt i Finland.

Besked om beslut

Till praktikplatsen intervjuas cirka tre sökande. Intervjuerna hålls i Helsingfors eller på distans. Tidpunkten meddelas senare. I intervjuerna deltar en representant för praktikorganisationen och en representant för antingen Finlands kultur- och vetenskapsinstitut.

Alla sökande får besked inom cirka sex veckor.

Redovisning

Efter din praktikperiod lämnar du in en slutredovisning till Kulturfonden.

Noggrannare information

www.finst.ee

Sofia Simelius
sofia.simelius(at)instituutit.fi, praktikkoordinator vid Finlands kultur- och vetenskapsinstitut

Allmän information om kultur- och vetenskapsinstituten hittar du på insituutit.fi och https://www.facebook.com/instituutit.