Utvärdering – varför det?
Under de senaste åren har finansiärer fokuserat allt mera på professionell utvärdering och bedömning av bidragens effekter. Det gäller också oss. Vi låter med jämna mellanrum utomstående aktörer utvärdera delar av vår verksamhet och vi uppmuntrar också våra bidragsmottagare att göra det.
Varför externa utvärderingar?
Genom utvärderingar försäkrar vi oss om att vi uppfyller vårt ändamål, att våra donatorers pengar används kostnadseffektivt och att den verksamhet vi finansierar ger önskat resultat. Samtidigt är utvärdering en förutsättning för långsiktig och hållbar utveckling av en verksamhet.
Måste alla projekt och verksamheter utvärderas?
Vi rekommenderar varmt att större organisationer och projekt låter utvärdera sin verksamhet med 3-5 års mellanrum. När det gäller verksamheter och projekt som beviljas lägre summor ser vi inte det som rimligt att mottagaren ska anlita en utomstående utvärderare.
Extern utvärdering är däremot en förutsättning för att en professionell organisation ska kunna beviljas flerårigt bidrag för allmän verksamhet och eventuella projekt. Också inom bidragsformen SKAPA har det varit obligatoriskt att anlita en utvärderare för projektet.
Vad ska utvärderingen ta fasta på?
För oss på Svenska kulturfonden är det viktigaste att utvärderingen visar att vårt bidrag har använts i enlighet med vårt ändamål, det vill säga för att gynna det svenska i Finland. De mål som bidragsmottagaren har formulerat i sin ansökan till oss blir förstås också en naturlig utgångspunkt för utvärderingen.
När det gäller en omfattande verksamhet är det inte alltid nödvändigt att utvärdera alla aspekter av verksamheten, utan det kan ofta vara motiverat att låta utvärderaren fokusera på ett eller ett mindre antal delområden.
Vi vill också betona att utvärderingen ska fungera som ett stöd för organisationens eget utvecklingsarbete.
Organisationen som utvärderas förser själv utvärderaren med information och material. Vi påminner om att alla tidigare ansökningar och redovisningar gällande bidrag från Kulturfonden finns att tillgå via ansökningsportalen.
Utgångspunkten är att utvärderingar som gjorts med finansiering från Svenska kulturfonden görs offentliga.
Hur ska utvärderingen se ut?
Vi har ingen utvärderingsmall som måste följas och ställer inga specifika krav på längd eller andra formaliteter. Även om det ibland kan vara en god idé att anlita en forskare som utvärderare behöver slutresultatet inte hålla akademisk nivå. Huvudsaken är att texten är läsarvänlig och disponerad på ett sätt som gör det enkelt att ta till sig resultaten.
“3×3 En modell för projektutvärdering” är ett verktyg som vi gärna rekommenderar.
Här kan du också ta del av två utvärderingar som vi på Kulturfonden har beställt:
Vem ska göra utvärderingen?
Det finns många aktörer som sysslar med utvärdering, till exempel tankesmedjor, konsult- och kommunikationsbyråer och forskare. Våra ombudsmän kan vid behov ge tips om vem man kan kontakta.
Finlandssvenska förbund kan också vända sig till Förbundsarenan för att få råd om utvärdering.
Vi ser gärna att ni meddelar oss vem ni har anlitat som extern utvärderare när ni kommit överens med denne om uppdraget.
Vad får det kosta?
Kostnaderna för en utvärdering kan varierar stort, men priset ligger ofta mellan 5 000 och 10 000 euro. Ta gärna offerter från några olika aktörer innan ni beslutar er för att anlita en utomstående utvärderare.
Det är möjligt att baka in utvärderingskostnaderna i ansökan till Kulturfonden.
Har du frågor?
Kontakta gärna våra ombudsmän om du har frågor eller vill diskutera utvärdering.