Vad är  Svenska  kulturfonden?

Varje år får ungefär 4 000 personer och organisationer i Finland bidrag av Svenska kulturfonden. Vi ger nästan 50 miljoner euro till dem som skapar konst och kultur, undervisar, forskar, utbildar sig, bevarar och utvecklar. Bidragen kan vara på ett par hundra euro och upp till en halv miljon euro. Vi beviljar bidragen utgående från Kulturfondens ändamål; vi stöder och stärker det svenska i Finland utan att överta det offentliga finansieringsansvaret. De flesta bidrag beviljar vi inom ramen för våra ordinarie bidragsformer, men vi gör också proaktiva, strategiska satsningar med specifika målsättningar.
 
Allt började 1908 då Svenska folkpartiet ordnade en insamling. Partiet fick en kvarts miljon finska mark, grundade Kulturfonden och gav pengarna till Svenska litteratursällskapet som fick uppdraget att äga och förvalta dem. Idag, nästan 500 donationer och 120 år senare, är förmögenheten värd över en och en halv miljard euro. 
 
Utdelningsstiftelsen för Svenska kulturfonden är idag en självständig stiftelse och en betydande finansiär som delar ut en del av Kulturfondens avkastning via bidrag och stipendier.

Ändamål

Svenska kulturfondens ändamål är att främja och stödja utbildning, kultur, konst, vetenskap och forskning samt samhällsservice som gynnar det svenska i Finland.

Mission

För att uppfylla vårt ändamål arbetar vi med förnyarens engagemang och sakkunskap för att stärka det svenska språket i Finland genom stipendier och understöd för utbildning, kultur och identitetsstärkande verksamhet.

Vision

På svenska. I Finland. Vi vill, som en fond på toppnivå, bidra till ett öppet och inkluderande samhälle där alla har rätt och tillgång till högklassig och mångsidig utbildning och kultur på svenska.

Hur påverkar omvärlden Svenska  kulturfonden?

Flera omvärldstrender påverkar vår verksamhet. De här är de viktigaste för oss: 

Demografiska förändringar och mångfald

Finland står inför stora demografiska skiften – en åldrande befolkning, urbanisering och flerspråkighet. Det här påverkar också det svenska i Finland.

Snabbt förändrande media- och kulturlandskap

Digitalisering och sociala medier omformar våra kulturella och mediala vanor; vi ser allt mer visuellt och engelskspråkigt innehåll.

Konkurrerande identiteter

Identiteter blir mer flytande och komplexa. Traditionella identitetsmarkörer som språk och nationalitet får konkurrens av globala och digitala identitetsmarkörer. Individualisering och digitalisering gör att många väljer andra former av fritidssysselsättning framom traditionellt föreningsliv.

Utmaningar för utbildningssystemet

Elevernas skolframgång har sjunkit, och förtroendet för vetenskap minskar. Digitalisering medför möjligheter och utmaningar för utbildningen och påverkar bildningens roll i samhället.

Välfärdssamhällets utmaningar

Minskad nativitet och försvagad försörjningskvot utmanar välfärdssystemet och påverkar finansieringen av konst, kultur och bildning.

Omvärldstrenderna kräver att vi 

  • breddar vår verksamhet, 
  • blir mer inkluderande, 
  • stärker våra nätverk och 
  • utvecklar nya arbetsmetoder och verktyg.

Hur arbetar vi och vad vill vi uppnå?

Under strategiperioden 2025-2029 arbetar vi enligt fyra roller. Rollerna speglar vårt engagemang för att   nå nya målgrupper, utveckla talang, stödja kritisk samhällsstruktur och driva positiv samhällsförändring. 

1.Stödja aktivitet och engagemang

Vi bidrar till större förståelse, aktivitet och engagemang för det svenska i Finland.

År 2029 når vi nya och diversifierade grupper av sökande. Vår ansökningsprocess är uppskattad bland sökande och en förebild för liknande organisationer i Norden.

Målsättningar

Vi skapar förutsättningar för ett rikt kulturliv, ett starkt utbildningsfält och välmående och välbefinnande på svenska i Finland. Vi når en större mångfald av sökande och vi stöder föreningar i att engagera både nya och redan aktiva medlemmar.

Vi får goda ansökningar och vår ansökningsprocess är tillgänglig och lätthanterlig för alla – oberoende av de sökandes bakgrund.

2.Skapa förut­­sätt­ningar för talanger att utveckla sin potential

Vi identifierar och stöder talangfulla personer inom våra verksamhetsområden. Vi stöder mentorskap och alumnprogram och utvecklar innovativa sätt för att lyfta fram och stödja talang.

År 2029 stöder vi aktivt och långsiktigt begåvade aktörer som skapar synlighet för det svenska i Finland både nationellt och internationellt.

Målsättningar

Vi skapar förutsättningar för ett aktivt och bestående nätverk av experter som kan verka som mentorer för att identifiera och utveckla nya talanger inom våra verksamhetsområden.

Vi skapar nya möjligheter och samarbeten för tvärvetenskapliga och tvärkonstnärliga uttryck.

3.Bevara och utveckla kritisk sam­hälls­struktur som gynnar det svenska i Finland

Vi bidrar till att bevara och utveckla samhällsstrukturer som är avgörande för det svenska i Finland. Vi främjar professionalisering, och i förlängningen också inkludering, gränsöverskridande samarbeten och språkkunskaper.

År 2029 har vi bidragit till en dynamisk och professionell samhällsstruktur som gynnar det svenska i Finland.

Målsättningar

Vi skapar en helhetsbild av vårt verksamhetsområde och aktörerna inom det. Det säkerställer att våra insatser kompletterar snarare än konkurrerar med befintliga initiativ och att våra resurser går till ändamål där de gör störst nytta för det svenska i Finland.

Vi bidrar till ökad professionalism, tillgänglighet och språkkunnighet i organisationer, institutioner och myndigheter som är viktiga för svenskspråkiga i Finland.

Vi stöder organisationer som framgångsrikt och med mätbar genomslagskraft verkar för att det svenska i Finland ska vara attraktivt över språk- och kulturgränser.

4.Driva samhälls­för­bättring i Finland med en svensk dimension

Vi bidrar aktivt till en positiv samhällsförändring i Finland. Vi är speciellt fokuserade på att främja diversitet och motarbetar polarisering. Vi bygger broar över språk- och kulturgränser.

År 2029 är Kulturfonden en relevant aktör inte bara för svenskspråkiga utan också bland finskspråkiga, invandrare och personer utomlands med anknytning till det svenska i Finland. Vi når nya målgrupper och har sjösatt satsningar som stöder integration på svenska, motverkar marginalisering och för människor närmare varandra.

Målsättningar

Vi bidrar till att Finland är en föregångare och förebild inom utbildning och forskning, från småbarnspedagogik till universitet. Finskspråkiga, flerspråkiga och invandrare väljer allt oftare kvalitativ utbildning på svenska.

Vi förebygger marginalisering och utanförskap genom satsningar på dialog och förståelse mellan olika generationer, språk- och kulturgrupper. Unga är en viktig målgrupp för oss.

Vi följer med omvärlden och kan snabbt reagera på nya samhällsbehov och förändringar.

Vad betonar vi i vår verksamhet 2025 – 2029?

I vårt arbete enligt de fyra rollerna präglar de här övergripande principerna vår verksamhet: 

Inkludering och tillgänglighet

Vi är tillgängliga och inkluderande. Vi har också fokus på personer från olika generationer, språkgrupper och kulturer. Vi betraktar det svenska i Finland på ett mångsidigt och nytt sätt.

Samarbete och nätverk

Vi bygger och stärker samarbeten och nätverk nationellt, i Norden och internationellt.

Bevarande och förnyelse

Vi stärker viktiga svenskspråkiga strukturer, men främjar också innovation och utveckling. 

Mod och initiativ

Vi är proaktiva och främjar positiv samhällsutveckling. Vi både satsar strategiskt och reagerar på existerande utmaningar. Vi för dialog med aktörer och tar modiga beslut.

Teknologi och ansvar

Vi utnyttjar ny teknologi på ett ansvarsfullt och etiskt sätt. Vi använder nya digitala verktyg för att stödja aktörer och utveckla våra egna processer.

Transparens och trovärdighet

Vi följer etiska principer och regler. Vi agerar och kommunicerar öppet och våra processer och beslut är tydliga.

Blev du nyfiken också på vår årliga verksamhetsplan? Den är i första hand ett verktyg för personalens och styrelsens arbete, men här hittar du den i en förkortad version: