Mörka teman som stress, sorg och utanförskap när unga skriver
Ella Jalamo från Tölö gymnasium i Helsingfors vinner årets ”Argh? – en kolumntävling för dig som har något på hjärtat”. I novelltävlingen ”Vad händer?” för årskurserna 7-9 tog Ronja Pursiainen från Winellska skolan hem segern.
Kolumner och noveller är utmanande genrer. På Helsingfors Bokmässa prisbelönas sju unga som skrivit tankeväckande, kritiska och också subtila texter.
Under våren ordnade Svenska modersmålslärarföreningen i Finland (SMLF) två skrivtävlingar – en kolumntävling för studerande vid andra stadiet och en novelltävling för elever i årskurserna 7-9.
Bland bidragen i andra stadiets kolumntävling ARGH återkommer år efter år teman som skolstress, illamående inför studentskrivningar och ångest inför fortsatta studier. Kan det vara ett rop på hjälp från de unga?, funderar jurymedlemmarna. Många unga resonerar också kring regeringens nedskärningar som riktas mot studerande, arbetserfarenheter, hobbyn, mobbning, språkfrågor och mobilens förbannelse.
Också många av de yngre skrivarnas bidrag i Vad händer?-tävlingen närmar sig mörkare teman. Högstadieeleverna väljer, liksom tidigare år, ofta att skriva om sorg, utanförskap, krig och död. I år saknar texterna en hoppfullhet som man kunnat hitta i tidigare års texter, konstaterar tävlingsjuryn.
I högstadieelevernas texter märks samtidigt ett stråk av fantasy/sci-fi vilket kanske hänger ihop med att genrerna är populära på till exempel BookTok, resonerar juryn.
Prisutdelning på Helsingfors bokmässa
Tävlingarna är avgjorda och alla vinnare prisbelönas på Helsingfors bokmässa fredagen den 25 oktober kl. 13.00 i rum 207, Helsingfors mässcentrum. Redaktionernas representanter är välkomna till prisutdelningen.
Redaktionerna kan kontakta emma.augustsson@kulturfonden.fi för bilder av eller kontaktuppgifter till pristagarna.
Vinnare och juryns prismotiveringar i kolumntävlingen ARGH?
Första pris
Absurditetens klänningsbutik
Ella Jalamo, Tölö gymnasium i Helsingfors
“En kritisk granskning av vår samtid”
Vi befinner oss bland nakna kroppar i ett slakthus. Vad är det som slaktas här? Integritet? Självförtroende? Moral?
Med ett skarpt öga för detaljer och en flödande text gestaltar skribenten ett fenomen som tagit absurda proportioner. Det som ska vara glamouröst och unikt visar sig vara massproducerat och ohållbart. När de glittrande paljetterna lossnat och ligger på golvet, klänningarna gått sönder och inte kan användas till något mer, står konsumtionssamhället naket.
Vi är alla mer eller mindre medvetna om hur vi överanvänder planetens resurser, och hur orättvist de fördelas. Skribentens självrannsakan gör oss illa berörda. Och i bästa fall lite förändrade.
Här kan du läsa Ellas kolumn:
Andra plats
Vem ska hjälpa Ture, Maja och Kalle
Erik Metzner, Ekenäs gymnasium
Textens är välskriven och har en intresseväckande rubrik. Den tar upp en ung persons kamp mellan att vilja hjälpa åldringar eller att prioritera sitt eget liv. Skribenten fångar på ett gripande sätt den mentala och emotionella stressen som vårdpersonal upplever idag. Genom att skildra de ständiga meddelandena och den påträngande känslan av ansvar, belyser författaren fint den mänskliga sidan av vårdyrket.
Här kan du läsa Eriks kolumn:
Tredje plats
Helt störd
Laura Lillas, Topeliusgymnasiet i Nykarleby
Denna text blir nästan en övning i att upprepa samma ord så många gånger som möjligt utan att den ramlar sönder. Men texten ramlar inte sönder, övningen lyckas, och ger istället oss en unik läsupplevelse och en spännande resa in i en ung persons själsvärld. Författaren visar på stor skicklighet med det skrivna språket och det stör oss inte att dela ut ett tredjepris till texten “Helt störd”.
Här kan du läsa Lauras kolumn:
Om kolumntävlingen
Kolumntävlingen ARGH? är öppen för alla studerande i svenskspråkiga gymnasier och motsvarande åldersgrupp inom yrkesutbildningen i Finland. Deltagarna får fritt välja ämne för en kolumn på högst 3 000 tecken.
Svenska modersmålslärarföreningen i Finland arrangerar varje vår kolumntävlingen med finansiering av Svenska kulturfonden. I år ordnades tävlingen för tolfte gången.
Första pris är ett stipendium på 2 000 euro, andra pris ett stipendium på 1 000 euro och tredje pris ett stipendium på 300 euro.
Juryns medlemmar var:
- Alfred Backa, författare och komiker
- Sofie Stara, journalist
- Petter Wallenius, lärare i historia och samhällslära
Vinnare och prismotiveringar i novelltävlingen Vad händer?
Första pris
Ronja Pursiainen, Winellska skolan i Kyrkslätt (nu Tölö gymnasium)
Ronja Pursiainen, Winellska skolan i Kyrkslätt (nu Tölö gymnasium)
Ett bidrag som på ett subtilt, moget och poetiskt sätt tar sig an temat. Författaren lyckas rita bågar och bygga dramatik och stämning trots att vi bara ser en ögonblicksbild. Texten är en fungerande helhet, även om den gläntar på dörren till något mer.
Andra pris
Hur känns det?
Alva Öhman, S:t Olofsskolan i Åbo
Ett bidrag som är egensinnigt, nytänkande och ändå självklart. En text som bjuder på något nytt vid varje genomläsning och inte ger läsaren några givna svar. I den rappa dialogen tecknas ett vänskapsförhållande trovärdigt och effektfullt fram.
Tredje pris
Det var aldrig makt
Saga Saloviin, Winellska skolan i Kyrkslätt
Ett bidrag fullt av lekfullhet, berättarglädje och kunskap. Ett eget och tankeväckande perspektiv på temat, som kan läsas på många olika sätt. En text som både väcker och besvarar frågor.
Hedersomnämnande
Mordet på min barndom
Molly Lindroos, Ekenäs högstadieskola
Ett bidrag som med sin bredd och komplexitet stannar kvar hos läsaren långt efter. En text som är svår att släppa och lätt att leva sig in i.
Om novelltävlingen
Makt var tema för årets novelltävling ”Vad händer?” för elever i årskurserna 7–9. Tävlingen lockade 78 bidrag från 22 skolor i hela Svenskfinland.
Novellerna ska vara på 300–1000 ord och infallsvinkeln på temat är fri.
Svenska modersmålslärarföreningen i Finland ordnar novelltävlingen med finansiering av Lisi Wahls stiftelse för studieunderstöd.
Första pris i novelltävlingen är 500 euro, andra pris 300 euro och tredje pris 200 euro
Juryn bestod av:
- Mikael Gros, bibliotekarie
- Katariina Salo, lärare
- Ellen Strömberg, författare
Noggrannare information, pristagarnas kontaktuppgifter och porträttbilder (25.10):
Emma Augustsson
kommunikatör, Svenska kulturfonden
045 864 4830
emma.augustsson(at)kulturfonden.fi