Informationen på den här sidan riktar sig till alla som är intresserade av att ansöka om bidrag i november. Vänligen läs också anvisningarna som gäller det specifika bidrag du ansöker om.
Läs också gärna våra allmänna anvisningar till alla sökande.
Viktiga datum och hålltider
Du ska lämna in din ansökan mellan den 1 och 30 november. Du kan redigera din ansökan inom 24 timmar efter att den har lämnats in. Du får besked om beslut i mitten av mars.
Om du beviljas bidrag har du 12 månader på dig att anhålla om att få det utbetalt och sedan börja utnyttja det. När du får ditt besked i mars har du alltså tid på dig till mars följande år att lyfta bidraget.
När du har använt ditt bidrag ska det redovisas, senast 12 månader efter att det har utbetalats.
Du hittar mer information om utbetalning och redovisning här.
Anknytning till det svenska i Finland
De mest grundläggande kriterierna för att söka bidrag från Svenska kulturfonden är att din verksamhet eller de aktiviteter du ansöker om finansiering för på något sätt har anknytning till eller gynnar det svenska i Finland. Du behöver inte nödvändigtvis själv ha svenska som modersmål så länge ditt arbete i sig uppfyller kravet på anknytning till det svenska i Finland.
Hur behandlas min ansökan?
När ansökan lämnats in går den igenom en omfattande process där den läses av många personer och bedöms av något av våra sakkunnigorgan.
Alla som ansökt i november får besked i mitten av mars.
Hjälp och stöd i ansökningsprocessen
Våra ombudsmän står redo att hjälpa dig vidare om du kör fast. Vi erbjuder rådgivning via Zoom och förstås också per telefon och e-post.
Läs mer om hur vi kan hjälpa dig här.
Det är tillåtet att använda AI-verktyg som stöd för processen att göra ansökan. Vi ber dig ändå i ansökan tydligt uppge vilka verktyg du eventuellt använt, och för vilket syfte.
Ta gärna kontakt om du har behov av någon form av anpassning. Du hittar våra kontaktuppgifter här.
Vanliga orsaker till avslag
Ungefär hälften av alla som ansöker i november får tyvärr avslag på sin ansökan. För vissa av bidragsformerna är siffran dessutom betydligt högre.
Läs mer här om hur du kan undvika de vanligaste fällorna.
Vi har också en motsvarande artikel specifikt om arbetsstipendier.