Vi fick 3 055 ansökningar i november
Alla sökande får besked i mars 2025. Bild från Svenska kulturfondens kansli. Fotograf Frida Lönnroos. Konstverk av Emma Helle.
I november lämnades nästan 90 procent av ansökningarna in under månadens sista vecka. Totalt fick vi runt 3 055 ansökningar under vår stora ansökningsmånad. Det är ungefär 300 färre än i fjol. Alla sökande får besked i mars 2025.
Våra sökande gör sammanlagt anspråk på 83,5 miljoner euro. De sökta beloppen varierar mellan 250 euro och 736 000 euro.
Färre ansökningar
I år fick vi ungefär 300 färre ansökningar jämfört med ifjol. Knappt hälften av bortfallet beror på en strukturell förändring som vi gjort inom några av våra bidragsomgångar.
– Det lägre antalet ansökningar beror delvis på att vi infört en ny bidragsform med ansökningstid i oktober. Den riktar sig till en begränsad del av organisationsfältet och betyder att deras ansökningar, som vi tidigare fått i november, i år lämnats in redan i oktober, säger ombudsman Anna Wilhelmson.
Det minskade antalet ansökningar syns alltså inte bland de professionella organisationerna. Mest minskade antalet ansökningar som lämnas in av privatpersoner, specifikt inom kategorin konst.
I år inföll den sista november på en lördag. Enligt vår gedigna ansökningsstatistik, som sträcker sig decennier bakåt i tiden, har veckodagen en uppenbar inverkan på antalet ansökningar. Om deadline infaller under en helg brukar ansökningsantalet alltid vara lägre, och så även i år.
Fler vill satsa på forskning
Glädjande många vill doktorera och forska med hjälp av Kulturfonden! I november fick vi 165 ansökningar om doktorandstipendier – det är 20 fler än i november förra året.
Även ansökningarna om bidrag för vetenskaplig forskning har ökat med nästan 50 jämfört med år 2023.
Aktiv sista vecka
Under den sista ansökningsveckan fick vi nästan 90 procent av ansökningarna. Den sista ansökningsdagen lämnade ni in 40 procent av alla ansökningar, närmare bestämt 1 265 stycken. Under novembers sista tio minuter lämnades 78 ansökningar in. Den allra sista ansökan lämnades in klockan 23:59:54, sex sekunder före deadline.
Lite mer än hälften av alla ansökningar behandlas regionalt. Just nu ser fördelningen mellan regionerna ut så här:
- Nyland – drygt 50 procent
- Åboland/Åland – knappt 20 procent
- Österbotten – drygt 30 procent
Informationen ovan baserar sig på den hemort som de sökande har angett i sin sökandeprofil.
November i siffror
- 3 055 ansökningar
- 1 265 ansökningar under senaste dygnet
- 243 ansökningar under sista timmen
- 78 sökande lämnade in sin ansökan under dygnets sista tio minuter
- 64 Zoom-möten med ombudsmän
- 250 euro är det minsta ansökta beloppet
- 736 000 euro är det största ansökta beloppet
- 83,5 miljoner är det sammanlagda ansökta beloppet
Ansökningarna genomgår nu en sortering, vilket innebär att det slutliga antalet kan vara litet större eller mindre efter att den första sorteringen är gjord.
Vad händer nu?
Ombudsmännen i december och januari
I december och januari sorterar, läser och bereder våra ombudsmän ansökningarna. Varje ombudsman läser hundratals ansökningar.
Sakkunniga i februari
I februari behandlar våra sakkunniga ansökningarna.
Beroende på vilken typ av ansökan du har gjort kan din ansökan efter ombudsmännens sortering ta två olika vägar innan den hamnar på styrelsens bord:
- via externa sakkunniga och delegationen eller
- via de regionala direktionerna.
Med de två parallella vägarna till styrelsen vill vi försäkra att lokala, ofta mindre, projekt får samma uppmärksamhet som stora, nationella satsningar.
De externa sakkunniga som vi anlitar är både svensk- och finskspråkiga personer som är experter inom sitt område. Eftersom det är viktigt att de sakkunniga kan utföra sitt uppdrag utan att bli utsatta för påverkan av personer som har anknytning till de ansökningar som behandlas, har vi valt att inte publicera deras namn.
De regionala direktionerna och delegationen är förtroendeorgan som ger beslutsförslag till Kulturfondens styrelse.
Styrelsen och delegationen i mars
Styrelsen och delegationen går igenom ansökningarna två gånger. Styrelsen fattar beslut om alla ansökningar på sitt andra möte i mitten av mars.
Besked inom mars
Efter styrelsens möte mejlar vi besked till alla sökande; både till dem som beviljats bidrag och till dem som fått avslag.
Har du frågor?
Har du frågor kring processen? Du kan kolla vad som händer med din ansökan här eller ta kontakt med oss.