Tillbaka
21.10.24   (Redigerad 24.10.24)   |   Evenemang

Vi träffas på Bokmässan!

Författarna Rosanna Fellmans och Ralf Andtbackas alster möter AI-genererad text på scenen Blåbärslandet under Bokmässan. Samtalet leds av författaren och kritikern Martina Moliis-Mellberg. Fotografer från vänster: Jennifer Granqvist/Förlaget, Niklas Sandström/Förlaget, Helen Korpak/S&S.

Planerar du ett besök på Helsingfors Bokmässa den 24-27 oktober i Mässcentret? Då är du varmt välkommen att delta i våra program – en prisutdelning och ett samtal om AI inom litteratur – i Bokbyn!

Poeten och prompten

Är artificiell intelligens författarnas och läsarnas vän eller fiende? Författarna Rosanna Fellmans och Ralf Andtbackas alster möter AI-genererad text. Vad händer i mötet? Välkommen till ett samtal om AI inom litteratur – konst och konstgjort.

Medverkande: Författarna Rosanna Fellman och Ralf Andtbacka. Samtalet leds av författaren och kritikern Martina Moliis-Mellberg.

Läs mer om samtalet här.

Fredagen 25 oktober kl. 11-11:30 på scenen Blåbärslandet.

Vinnarna i kolumntävlingen ARGH

Svenska modersmålslärarföreningen i Finland ordnar varje år en kolumntävling för studerande på andra stadiet. Vinnarna i tävlingen ARGH? offentliggörs och belönas i samband med en programpunkt om ungas skrivande.

Tävlingen finansieras av Svenska kulturfonden.

Fredagen 25 oktober kl. 13 i rum 207.

Novelltävlingen Vad händer?

Svenska modersmålslärarföreningen i Finland ordnar i samarbete med Lisi Wahls stiftelse skrivtävlingen ”Vad händer?” som riktar sig till samtliga elever i åk 7–9 i Svenskfinland.

Årets tema i novelltävlingen var makt. Tävlingen lockade 78 bidrag från 22 skolor i hela Svenskfinland.

Första pris i novelltävlingen är 500 euro, andra pris är 300 euro och tredje pris är 200 euro.

Juryn består av bibliotekarien Mikael Gros, läraren Katariina Salo och författaren Ellen Strömberg.

Vi stöder även andra program

Utöver våra egna programpunkter finansierar vi Prata bok vars syfte är att inspirera barn och unga att läsa. På Helsingfors bokmässa äntrar 10 skolgrupper scenen för att intervjua aktuella författare och illustratörer. Prata Bok riktar sig till skolor från hela Svenskfinland och de tio författarsamtalen äger rum på scenerna Fiskehamnen och Kallio, 24 och 25 oktober. Här hittar du alla programpunkter.

Prata Bok ordnas av Läscentrum i samarbete svenska modersmålslärarföreningen i Finland och Svenska litteratursällskapet. Svenska kulturfonden stöder programmet med drygt 33 000 euro.

Vi stöder även den svenskspråkiga avdelningen på Helsingfors bokmässa med ett bidrag. Bidraget går till Svenska litteratursällskapet som koordinerar och administrerar Bokbyn.

Vi träffas på Bokmässan!