Kulturfonden prisbelönar modiga, nyskapande och extraordinära insatser
Danskonstnären Natasha Lommi får Svenska kulturfondens stora pris på 30 000 euro. Foto: Tage Rönnqvist.
Svenska kulturfondens stora pris på 30 000 euro går i år till danskonstnären Natasha Lommi. Forskaren Julia Korkman, musikredaktörerna Bertil Blom och Måns “DJ Bunuel” Strömberg, föreningen Finlandssvensk kulturutveckling, författaren Pernilla “Nilla Kjellsdotter” Österberg och bildkonstnären Jonas Wilén får pris på 15 000 euro.
Här kan du se en videofilm som presenterar alla pristagare. Filmen är producerad av Eva Lingon.
Natasha Lommi
Svenska kulturfondens stora pris på 30 000 euro
Natasha Lommi är danskonstnär i tredje generation. Hon inledde sina studier i Nationaloperans balettskola och sin mormor Tamara Rasmussens dansskola och är utexaminerad både från Danshögskolan i Stockholm och danslinjen på Teaterhögskolan i Helsingfors.
Utöver sin mångsidiga karriär som dansare har Lommi också arbetat som danspedagog och koreograf, bland annat för produktioner inom nycirkus, nutidsdans, musik, kommersiella produktioner och dansfilm.
Natasha Lommi är en stark, uttrycksfull och mångsidig dansare och hon har arbetat med ett flertal av våra mest etablerade koreografer. Som dansare för våra största danskompanier har hon också uppträtt på många internationella scener. Lommi är en av grundarna till den tvärkonstnärliga ensemblen TARGET Helsinki som skapar multidisciplinär konst och nya utrymmen för danskonst via digitala plattformar.
Julia Korkman
Svenska kulturfondens pris på 15 000 euro
Julia Korkman är docent i rättspsykologi och legitimerad psykolog och verksam vid Åbo Akademi och Europas kriminalpolitiska institut HEUNI. Hon har förtjänstfullt planerat den finländska specialiseringsutbildningen i rättspsykologi.
Hon är mångfaldigt prisbelönt för sin forskning i minnets mekanismer. Hennes engagerade arbete bidrar till att professionalisera rättsprocesser som gäller brott mot barn och hon lyfter aktivt bland annat frågor kring språkets betydelse vid utredningar av sexuellt våld.
Korkman undervisar både på svenska och finska. Hennes målgrupp består av allt från domare, åklagare, poliser och social- och hälsovårdspersonal till universitetsstuderande.
Som förtroendevald och sakkunnig inom flera betydande nordiska och europeiska branschorganisationer ger hon synlighet åt det finländska rättssystemet och forskningen inom rättspsykologi. Hon är en utmärkt ambassadör för det tvåspråkiga Finland.
Bertil Blom och Måns Strömberg
Svenska kulturfondens pris på 15 000 euro
Bertil Blom har i över trettio år på ett sakkunnigt och pedagogiskt sätt fört fram den klassiska musiken i Yle Vega. Han lyckas göra det marginella mera folkligt och visar att så kallad seriös musik också kan vara populär. Blom lyfter insiktsfullt fram musiker, komponister och olika musikevenemang. Han erbjuder fördjupning i en tid där ytligheten dominerar.
Måns Strömbergs direktsända program i Yle Vega – “Lux med DJ Bunuel” – står för kvalitet. Med sitt stora kunnande lyfter Strömberg fram musik i marginalen och samlar lyssnare över språkgränserna. Lux står för musikalisk diversitet i en tid då trender och mainstream härskar.
Bertil Blom och Måns Strömberg får 7 500 euro vardera.
Finlandssvensk kulturutveckling rf
Nylands svenska kulturfonds pris på 15 000 euro
Daniel Lindholm och Anders Sjöblom är eldsjälar i ordets bästa bemärkelse. De står bakom föreningen Finlandssvensk kultur rf som erbjuder kultur för unga på svenska i Finland.
Finlandssvensk kultur arrangerar bland annat musikfestivalen Augustinatten i Ekenäs. Festivalen har varje sommar sedan 2017 samlat ett par tusen ungdomar för att uppleva finlandssvensk och nordisk musik i många olika genrer. Föreningen har i samarbete med andra organisationer erbjudit barn och ungdomar i familjer med begränsad ekonomi fribiljetter till festivalen. Också under pandemin lyckades man genomföra evenemanget, trots alla rådande begränsningar.
Pernilla “Nilla Kjellsdotter” Österberg
Österbottens svenska kulturfonds pris på 15 000 euro
Pernilla “Nilla Kjellsdotter” Österberg har genom sina kriminalromaner satt det svenska Österbotten på kartan både i hemlandet och utomlands. Hennes skickligt vävda intriger och karaktärer har fångat läsarens fantasi och engagemang.
Pernilla Österbergs böcker väcker läslust och de hör till de mest utlånade på biblioteken i flera kommuner i Österbotten det senaste året. Hennes böcker ges ut i både Sverige och Finland och de finska översättningarna når läsare också i det finska Finland.
Jonas Wilén
Åbolands svenska kulturfonds pris på 15 000 euro
I sin konst utforskar bildkonstnären Jonas Wilén olika aspekter av människans livsvillkor. Med analytisk skärpa belyser han i sina verk både de stora filosofiska frågorna och den lilla människans utsatthet. Under mer än ett decennium har han i tidningen Nya Åland bjudit på “Veckans Wilén” – skarpa och humoristiska satirteckningar som visar det åländska samhället i en skrattspegel.
Inom det nationella projektet ”Konsttestarna”, har Wilén under flera år hjälpt åländska åttondeklassare att fästa sina tankar och drömmar på papper.
Prisutdelning vid Världens lyckligaste land
Pristagarna uppmärksammas efter premiärföreställningen av Världens lyckligaste land på Helsingfors Stadsteater onsdagen den 5 april kl.18.45. Läs mera om Kulturfondens satsning Världens lyckligaste land här.
Noggrannare info om Kulturfondens pris, beslutsprocesserna och målsättningarna med dem, presenteras i ett videoklipp med delegationens och prisgruppens ordförande Mikael Svarvar.
Bild
Tage Rönnqvist (Lommi, Korkman, Lindholm och Sjöblom, Strömberg)
Erik Åhman (Blom, Kjellsdotter)
Lucas Åsbacka (Wilén)
***
Noggrannare information och kommentarer
Mikael Svarvar (kommentarer)
delegationens och priskommitténs ordförande
040 7167 179
svarvar.music(at)icloud.com
Martina Landén-Westerholm
kommunikationschef
040 595 0817
martina.landen-westerholm(at)kulturfonden.fi