Tillbaka
19.3.21   (Redigerad 25.3.21)   |   Nyheter
Märkte du att detta inlägg är redigerat för över två år sen?
Kontakta oss gärna om du vill kolla att informationen fortfarande gäller.

Kulturfonden ger över tre miljoner euro till regionala aktörer

Kulturfondens regionala ombudsmän: Åsa Rosenberg (Åboland), Matts Blomqvist (Nyland) och Martin Enroth (Österbotten). Bild: Eva Persson

I regionerna, Nyland, Åboland och Österbotten, fördelar Kulturfonden 3,5 miljoner euro av vårens sammanlagda utdelning på cirka 23 miljoner euro. Bland projekten som får bidrag finns bland annat kläddesigners med hbtq-perspektiv, tvåspråkiga konserter och genreöverskridande berättande.

Du hittar alla beviljade bidrag på vår webbplats beviljade.kulturfonden.fi.

Framtidstro bland regionala aktörer

Av nästan 3 000 ansökningar i november behandlades drygt 1 600 i Kulturfondens regionala direktioner. De regionala direktionerna i Nyland, Åboland och Österbotten fungerar som sakkunniga i ansökningar med stark regional förankring. Kulturfondens styrelse tog beslut om alla ansökningar.  

– En trend som vi ser i alla regioner är ett ökat intresse för personliga stipendium för behörighetsgivande studier. Många vill bredda sin behörighet eller bli behöriga småbarnspedagoger eller rektorer, säger Åsa Rosenberg, ombudsman i Åboland och på Åland.

I år präglades många projektplaner av coronakrisen. Kulturfondens tre regionala ombudsmän är ändå överens om att det finns framtidstro och optimism bland sökande.

– Coronakrisen har orsakat riktigt knepiga situationer för många. Många på kulturfältet har ändå kreativa lösningar och en flexibel inställning till läget, säger Matts Blomqvist, ombudsman i Nyland.

Det råder osäkerhet i planeringen av evenemang, festivaler och teaterföreställningar. Många föreningar undviker större satsningar, och fokus är på basverksamhet och drift av till exempel föreningshus.

– Inom musikbranschen ser vi nu mer ansökningar än vanligt för olika typer av inspelnings- och streamingprojekt, säger Martin Enroth, ombudsman i Österbotten.

Österbottens svenska kulturfond

Österbottens svenska kulturfond (ÖSK) delar ut 1,1 miljoner euro till nästan 350 mottagare. Över 550 ansökningar behandlades av direktionen för Österbottens svenska kulturfond.

Martin Enroth är ny ombudsman på Kulturfonden och bereder första gången den stora utdelningen. Han är glad över mångfalden i ansökningarna, trots utmanande tider.

–  Jag är imponerad av nivån på ansökningarna inom litteratur i Österbotten. Vi fick många bra ansökningar med nya idéer, speciellt inom barnlitteratur och illustration.  

Bild: Tage Rönnqvist


Enroth är noga med att föra fram att det finns många bra idéer också bland de ansökningar som får avslag.

–  Ett negativt besked betyder inte alltid att din idé är dålig. Granska din ansökan kritiskt och var noggrann med att du har en bred finansieringsplan. Ibland blir vi tvungna att ge negativt besked om Kulturfonden är den enda finansiären, säger Enroth.

Här är några exempel på bidrag ur ÖSK:

  • Berättelser och livssituationer i den finlandssvenska kulturbranschen under coronakrisen blir en podcast- och videoserie. Joel Isaksson får 5 000 euro för att producera serien.
  • Vad får man om man kombinerar två former av berättande: musik och skönlitteratur? En musikalisk novell eller en ljudbok 2.0. Felicia Eriksson får 6 000 euro för sitt projekt som bygger broar mellan genrer. Den musikaliska novellen publiceras på digitala plattformar.
  • Bollon är en champagnefärgad 30 år gammal husbil. Maria Österåker får 3 000 euro för att skriva manuset till boken ”Bollon – en kärlekshistoria”.
  • Vasabon och indiern Nirupam Smart får 1 000 euro för sitt projekt The Findian. Nirupam har redan tidigare berättat om sitt liv på svenska i Finland för sina 40 000 följare på Facebook. Nu ska han skapa en webbplats om Svenskfinland för en indisk publik.
  • Barnen vid Bergö Daghem får lära sig mer om sin lokalhistoria och sägner i den. Föräldraföreningen vid Bergö Daghem får 1 000 euro för att ordna pedagogiska sagovandringar i samarbete med fristående teatergrupper.
  • Jeppis Art Collective får 8 000 euro för att göra en utställning med temat att blicka in i en annan värld. Grupputställningen planeras ha en virtuell del.
  • Regionala danscentret i Österbotten – Dans i Österbotten får 8 000 euro för dansprojekt med barn och unga i Vasa, Närpes och Karleby.
  • Fotografiföreningen Ibis får ett verksamhetsbidrag på 5 000 euro och ett projektbidrag på 2 000 euro.
Bild: Fotofabriken

Åbolands svenska kulturfond

Åbolands svenska kulturfond (ÅSK) delar ut 0,7 miljoner euro till nästan 200 sökande. Av ansökningarna i november behandlades ungefär 300 ansökningar i ÅSK.  

– På Åland har man stark tilltro till båtbyggnadskultur och stärker båtbyggandet som hantverk, säger Åsa Rosenberg.

Bild: Pixabay



Här är några exempel på bidrag ur ÅSK:

  • På Åland får Stiftelsen Emelia 20 000 euro för att bygga en galeas i ek. Bygget beräknas vara klart senast 2026. Ungdomsgrupper ska lära sig segla på galeasen Emelia.
  • Segeljaktsföreningen Atlanta får 13 000 euro för att bygga klart segeljakten Atlanta. Målsättningen är att sjösätta Atlanta under sommaren 2021.  
  • Kompositören Pauliina Isomäki och folkmusikern Marianne Maans får 5 000 euro för en tvåspråkig konsertföreställning. I konserten kombineras dikter, nykomponerad musik och folkmusik. Temat är naturen, havet och berättelser från den finlandssvenska skärgården.
  • Föreningen Svenskans väl får 4 500 euro för att ordna kulturprogram på svenska för seniorer i Åbo. Bland annat dansfadderveckor, högläsning, museibesök och trubaduruppträdande finns i planerna.
  • Nicklas Lantz får 4 000 euro för att skapa en minimusikal av Karin Erlandssons bok ”Nattexpressen”. I manuset beaktas jämlikhet och genusfrågor. Lantz planerar en föreställning i Mariehamn och en turné i skolor.
  • Pehr Kalm och Akademiska trädgården presenteras i två utställningar på Sibeliusmuseet i Åbo. Bidraget på 4 000 euro går till Charlotta Green för arbetet med utställningarna.
  • Intresseföreningen för Jazzmusik i Dalsbruk får 13 000 euro och Korpo Jazz får 17 000 euro för sommarens jazzfestivaler i skärgården.

Nylands svenska kulturfond

Våren 2021 delar Nylands svenska kulturfond (NSK) ut 1,7 miljoner euro till nästan 400 mottagare. Nylands svenska kulturfond behandlade över 700 ansökningar.

– I Nyland finns det flera välplanerade projekt kring hållbar utveckling. Också antalet projekt med fokus på hbtq-frågor ökar inom konstämnena, säger Matts Blomqvist.

Här är några exempel på bidrag ur NSK:

Nyländska föreningar som får verksamhetsbidrag är bland annat

  • Hurja Piruetti Västra Nylands Dansinstitut får 15 000 euro,
  • Esbobygdens ungdomsförbund får 15 000 euro för teaterskolans verksamhet,
  • Helsingfors gaykör Out ’n Loud får 3 000 euro i verksamhetsbidrag och
  • AMABILE – Föreningen för Konst för Barn och Ungdomar får ett verksamhetsbidrag på 20 000 euro för att ordna musikundervisning för barn och unga på sociala grunder.
Hurja Piruetti får ett verksamhetsbidrag på 15 000 euro.

Här är några projektbidrag som beviljas:

  • Loviisa Contemporary får 15 000 euro för projektet Så Svarar Skogen. Det tvåspråkiga och tvärvetenskapliga projektet kombinerar performativa körföreställningar med en rumslig installation med levande växter.  
  • Karis-Billnäs gymnasium får 5 000 euro för att tillsammans med övriga gymnasier i Raseborg förverkliga en tvärvetenskaplig studiehelhet kring hållbar utveckling.
  • Samfundet Ehrensvärd firar 100 år och får 15 000 euro för sitt jubileumsprojekt Sveaborg – Tre rikes flotta. I projektet ingår en utställning, publikarbete och evenemang.
  • Kompositören Olli Kortekangas får 20 000 euro för att komponera ett operalibretto till en både tragisk och humoristisk berättelse om kärleken.
  • Designern Ella Boucht får 4 000 euro för sitt projekt inom queer klädkonstruktion.  
Bild: Tage Rönnqvist
Kulturfonden ger över tre miljoner euro till regionala aktörer