Kontakta oss gärna om du vill kolla att informationen fortfarande gäller.
Killarna höll sig framme i skrivartävlingen Argh?
– Läs böcker, barn! Det hjälper både i skolan och om du vill skriva, säger Lukas Lundin, vinnare i skrivartävlingen ”Argh?” 2017.
Lukas Lundin och Max Kopra, båda abiturienter i Ekenäs Gymnasium, fick första och andra pris i ”Argh? – en skrivartävling för dig som har något på hjärtat”. Svenska modersmålslärarföreningen i Finland arrangerar kolumntävlingen Argh? med bidrag från Svenska kulturfonden.
Vi frågade Mikaela Hemmälin, lektor i modersmål vid Ekenäs Gymnasium, varför just killarna från hennes skola klarade sig så bra i tävlingen.
– Lukas och Max är båda läsande och skrivande pojkar som dessutom har åsikter och engagemang. Deras eget läsintresse spelar helt klart roll i studierna. Ekenäs gymnasium har också satsat på extra kurser i modersmål, till exempel argumentation och retorik och kreativt skrivande, men jag tror ändå att pojkarnas egna engagemang är det viktigaste, säger Mikaela.
Både Lukas och Max skriver också på sin fritid. Lukas är bland annat kolumnist i Arbetarbladet och Max skriver på en egen bok.
– Jag skriver en genreöverskridande bok på engelska och hoppas att jag någon gång kan ge ut den, säger Max som siktar på studier i journalistik efter studentexamen och värnplikt.
Tredje pris i Argh? delades mellan Selina Yrttiaho, Närpes, gymnasium, och Jacob Hagman, Pedersöre gymnasium. Alla fyra var på plats i Mässcentret i Helsingfors under Bokmässan då Kulturfonden belönade pristagarna.
Pristagarna i årets Argh?
Första pris, en resa för två personer till en valfri nordisk stad
Hundraåringen och solidariteten som försvann
Lukas Lundin, Ekenäs gymnasium
Lärare: Mikaela Hemmälin
En fyndig text som behandlar samhällsklimatet i vårt hundraåriga Finland. Kolumnen är analytisk och mogen och skribenten ser nationella symboler ur en ny synvinkel. Texten är personlig men samtidigt allmängiltig. Språket är gott och texten välstrukturerad.
Läs Lukas Lundins text: Vinnartext_Argh2017_LukasLundin
Andra pris, en pekplatta med koder för skönlitteratur:
Känslan av ensamhet
Max Kopra, Ekenäs gymnasium
Lärare: Mikaela Hemmälin
En språkligt väldigt välbyggd text om ett krävande och viktigt tema. Skribenten har lyckats skriva personligt på ett sätt som ändå är allmängiltigt. Helhetsmässigt en synnerligen god prestation.
Delat tredje pris, pekplattor med koder för skönlitteratur:
Att tvingas välja sida
Selina Yrttiaho, Närpes gymnasium
Lärare: Maria Enroth
En ärlig text om ett väldigt svårt och angeläget ämne, som också regelbundet tangerats i offentligheten. Språkligt sett en bra prestation och juryn vill särskilt lyfta upp skribentens mod att ta sig an detta tema, som inte tidigare figurerat i den här tävlingen.
Skitvägar!
Jacob Hagman, Pedersöre gymnasium
Lärare: Nina Granberg
En stilistiskt välskriven text med en överraskande vändning. Utgående från senaste vinters diskussioner kring vägunderhåll och skitvägar sätter skribenten våra upplevelser i ett helt annat perspektiv. Välskrivet, fyndigt och viktigt.
Om Argh?
Kolumntävlingen, som i år ordnades sjätte gången, var öppen för alla studerande i svenskspråkiga gymnasier i Finland. Också motsvarande åldersgrupp inom yrkesutbildningen kunde delta.
Uppdraget var att skriva en kolumn på högst 3 000 tecken. Ämnet fick skribenterna välja fritt. Sammanlagt 36 bidrag lämnades in, alla från gymnasiestuderande.
Juryns medlemmar var i år
- Jeanette Björkqvist, journalist på Svenska YLE
- Pamela Lindebäck, modersmålslärare, Grundskolan Norsen
- Joakim Bonns, rektor, Korsholms gymnasium
Juryn konstaterade:
Årets 36 bidrag i Argh? präglas av hög ambitionsnivå och gott språk. Glädjande är också den breda spridning bland de ämnen som behandlas och att flera av de teman som lyfts fram är nya i tävlingen. I likhet med tidigare årgångar av Argh? är flera av texterna väldigt personliga och självutlämnande, men i år klarar många skribenter även av att på ett förtjänstfullt sätt tackla en av kolumnskrivandets stora utmaningar – att göra skribentens egna upplevelser viktiga också för en större läsekrets.
NÄRMARE INFORMATION OM TÄVLINGEN:
Petra Bredenberg (kommentarer)
ordförande för Svenska modersmålslärarföreningen i Finland
petra.bredenberg(at)edu.grankulla.fi
Sonja Ollas-Airinen (kommentarer)
ombudsman, utbildning
sonja.ollas-airinen(at)kulturfonden.fi
050 3799 044
Martina Landén-Westerholm
informatör
martina.landen-westerholm(at)kulturfonden.fi
040 595 0817